Ondernemersfonds Leiden

In 2005 is het eerste ondernemersfonds van Nederland opgericht in Leiden. Het Ondernemersfonds is bedoeld om de collectieve bestedingen van ondernemers in de gemeente Leiden te financieren. 

Door een heffing van 5,3% op de OZB niet-woningen dragen alle ondernemingen en organisaties in Leiden evenredig bij aan het fonds. Via de vereniging waar de ondernemers bij zijn aangesloten kunnen aanvragen voor collectieve bestedingen worden gedaan. Klassieke voorbeelden uit Leiden zijn de feestverlichting in de binnenstad, de shuttlebusjes voor de werknemers op het Bio Science Park, het aanstellen van professioneel parkmanagement op de bedrijventerreinen en feestelijkheden als Sinterklaasintochten en het Moederdagevenement.

Door de collectieve aanpak wordt free-riders problematiek tegengegaan. Bovendien wordt met eigen geld de slagkracht van ondernemers vergroot: ondernemers kunnen zelf dingen mogelijk maken, zonder aan te hoeven kloppen bij gemeente. Daarnaast stimuleert het fonds samenwerking tussen de verschillende ondernemers en organisaties in Leiden, waardoor er een multiplier effect ontstaat.

Heeft u vragen of opmerkingen voor het Ondernemersfonds, neem dan contact met ons op.